Pop-uphotel B-AND-BEE wint de Henry van de Velde Award Publiek 15!

Pop-uphotel B-AND-BEE wint de Henry van de Velde Award Publiek 15!

Het publiek heeft zich duidelijk uitgesproken voor een vernieuwend project met een sociaal verhaal

Het was een spannende stemronde bij het sluiten van de tentoonstelling. Toen alle stemformulieren opengevouwen waren, geverifieerd op geldigheid en geteld, bleek de stem van het publiek luid en zeer enthousiast. 

Het sociale project B-AND-BEE wint de Henry van de Velde Award Publiek 15. B-AND-BEE is een ontwerp van Achilles Design en gerealiseerd samen met Compaan, Labeur en One Small Step.

Beschrijving

B-AND-BEE is een innovatieve overnachtingsmogelijkheid met een hoge dichtheid per vierkante meter. Het modulaire systeem kan tot vier lagen boven elkaar worden gestapeld. B-AND-BEE heeft de vorm van een honingraat en biedt een unieke ervaring aan de gebruikers. Bovendien speelt het in op de stijgende behoefte aan luxe op de festivalcampings. In elke module is opslagruimte voor bagage, een locker, en licht en stroom voorzien. Het bed kan heel eenvoudig worden omgevormd tot een comfortabele zetel.

De cellen zijn eenvoudig en compact te stapelen voor transport, waardoor er een minimum aan lucht wordt getransporteerd. In tegenstelling tot een tent kunnen ze eenvoudig op verharde ondergrond worden geplaatst. Daardoor blijft de benodigde oppervlakte beperkt en kan er ook worden gekampeerd op verharde ondergronden en niet alleen op grasland.

De slaapcellen kunnen worden verhuurd of aangeboden aan festivalgangers en -organisatoren; occasionele gebruikers zoals event- en wedstrijdorganisatoren; groepen en hulpverleners (natuurrampen, opvang daklozen en vluchtelingen).

De productie gebeurt volledig in België, voornamelijk in sociale werkplaatsen. B-AND-BEE is ontstaan vanuit een maatschappelijke doelstelling: meer tewerkstelling creëren voor de participerende, sociale werkplaatsen en hun aanverwante vzw’s. De productie, commerciële exploitatie en recuperatie van het hotel creëren extra werkgelegenheid voor mensen uit kansengroepen. Er wordt gewerkt met duurzame materialen.

In 2014 was B-AND-BEE één van de 16 projecten binnen de Call voor Innovatie met de Creatieve Industrieën (CICI) 2014, een oproep door Flanders DC en het toenmalige IWT (nu Agentschap Innoveren en Ondernemen).

 

Uit welke producten en diensten kon het publiek kiezen?

Het publiek kon kiezen uit de 19 Henry van de Velde Labels 15. Hier vindt u een overzicht van alle Henry van de Velde Labels 15. 

 

Wat kunnen we u nog meer vertellen over het bezoekende publiek?

Nog nooit kwamen zo veel bezoekers de tentoonstelling bezoeken. Vorig jaar waren we reeds bijzonder blij met ons bezoekersaantal, dit jaar is het met meer dan 16.000 bezoekers meer dan verdubbeld!

De bezoekers komen duidelijk niet alleen uit België. De stemmen kwamen natuurlijk vaak uit België en ook de buurlanden zijn goed vertegenwoordigd. Maar er waren ook bezoekers terug te vinden uit ondermeer de USA, Canada, Mexico, Zuid-Afrika, Taiwan en Brazillië.

 

Nog opvallende zaken bij het stemmen?

De B-AND-BEE was duidelijk favoriet. Het was zeker geen nek-aan-nekrace, al hield het peleton zich kranig. Het erepodium wordt gevuld met Tumble, de kast met het nieuwe openingssysteem van Koen De Vos (studiovosk) op de tweede plaats en InVein, de tafel met spiegel, van Ben Storms op de derde plaats.

Het hart van het publiek ligt dus niet alleen bij projecten met een duidelijke sociale insteek, zoals de B-AND-BEE, een project dat gegroeid is vanuit de sociale economie, maar ook bij producten waarbij kleine series, handmatige productie, originaliteit en authenticiteit belangrijk zijn. 

 

 

Contacteer ons
Over Design Vlaanderen

Design Vlaanderen
Kanselarijstraat 19
1000 Brussel
Belgiƫ